Varilska dela

milanj

Milan Javornik

+386 (0)7 49 12 431
+386 (0)41 599 706

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Skorajda ni izdelka, ki ne bi bil tako ali drugače povezan z varjenjem. Z njim prvenstveno spajamo kovine in zelo širok spekter umetnih mas.

Kot tehnologijo jo prištevamo med t.i. specialne procese, kjer brez porušnih metod ne moremo točno napovedati vseh lastnosti zvarnih spojev. Ker pa proizvodov, ki jih bomo uporabili, ni moč preskusiti na ta način, je bistvenega pomena, da zagotovimo vse potrebne predpogoje za kakovostno delo ter da ga zatem izvedemo v skladu s preskušeno tehnologijo. To pomeni, da je velik poudarek na zagotavljanju kakovosti.

Pri večjih projektih na področju energetike, infrastrukture, plinovodov, nosilnih konstrukcij, farmacije, kemije in drugih zahtevnih tehnologij, je praksa, da investitor podrobno spremlja varjenje. Na ta način ima vpogled v vse faze procesa; mnoge so take, ki jih brez prisotnosti v fazi izvedbe kasneje ni več moč preveriti.

Pri izvajanju varilnega nadzora na začetku preverimo varilno tehnično dokumentacijo-WPS-e, varilne plane, vse certifikate/ateste zatem pa izvajamo kontrolo pred, med in po varjenju. Na koncu po je praviloma velik poudarek tudi na kakovostni izvedbi preskusov, kjer je potrebno še posebej omeniti neporušitvene preiskave.

Na ta način, tj s spremljanjem varilskih del, se je moč v veliki meri izogniti problemov s kakovostjo in s tem težavam v fazi zagona oz. obratovanja.