janeztdr. Janez Tušek je po podiplomski specializaciji varilskega inženirja v Mannheimu, leta 1991 doktoriral iz področja varilstva.

S pedagoškim delom se je ukvarjal že v času študija, kot učitelj strokovnih predmetov na več srednjih in poklicnih šolah. Zaključil je več seminarjev s pedagogike in andragogike. Trenutno dela kot redni profesor na Univerzi v Ljubljani, na Fakulteti za strojništvo za področje spajanja materialov.

Na znanstvenem področju je objavil okoli 80 člankov v različnih revijah, ter izdal učbenik »Tehnika spajanja – praktične in računske vaje« na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani.

Je član več mednarodnih in domačih društev in združenj. V domačih in tuji reviji je član uredniškega odbora.

Njegovo trenutno raziskovalno in strokovno področje dela so lasersko reparaturno navarjanje in zvarjanje, lasersko varjenje za mehatronske sisteme in elemente za farmacevtsko industrijo, varjenje z večžično elektrodo pod zaščito različnih medijev, razvoj in izdelava tankih žic za lasersko varjenje in raziskava izkoristkov pri obločnem varjenju. Prav v tem letu je pričel z raziskavami varjenja in toplotnega rezanja lesa.