Interoperabilnost železniškega prometa

dusanb

Dušan Balažič

+386 (0)7 49 12 417
+386 (0)41 735 487

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zakon o varnosti v železniškem prometu – ZVZelP, v 11. in 14. členu predpisuje, da mora vsaka komponenta interoperabilnosti in podsistemi biti predmet postopka za ocenjevanje skladnosti ali primernosti za uporabo s posamezno TSI in mora imeti ES-izjavo o skladnosti ali primernosti za uporabo.

Ocenjevanje skladnosti ali primernosti za uporabo komponent interoperabilnosti in podsistemov opravlja priglašeni organ, pri katerem je proizvajalec ali njegov pooblaščeni zastopnik s sedežem v Evropski uniji vložil zahtevo.

Varnostni organ na podlagi pregleda tehnične mape, ES izjave in certifikata o skladnosti ali primernosti za uporabo, izda obratovalno dovoljenje s katerim dovoli vključitev podsistema ali dela podsistema v obratovanje.  

Q Techna d.o.o. je priglašeni organ z oznako NB 2106 v skladu z direktivo 2008/57/EC o interoperabilnosti železniškega sistema v skupnosti. Pooblaščeni smo za ocenjevanje skladnosti komponent interoperabilnosti ali njihove primernosti za uporabo in ES verifikacije železniških podsistemov kot sledi:

a) Strukturna področja:

  • Infrastruktura,
  • Energija,
  • Vodenje, upravljanje in signalizacija,
  • Tirna vozila

b) Področja delovanja:

  • Vodenje in upravljanje prometa,
  • Vzdrževanje,
  • Telematske aplikacije za potniški in tovorni promet

Naloga priglašenega organa se začne v fazi načrtovanja in obsega celotno obdobje proizvodnje do faze prevzema pred začetkom obratovanja podsistema. Priglašeni organ overi tudi vmesnike, ki omogočajo vključitev komponente interoperabilnosti ali podsistema v obstoječi sistem, ob upoštevanju ustreznih TSI in registrov iz 18. člena zakona o varnosti železniškega prometa.